Wat is mixen?

Mixen is het proces waarbij losse audio sporen worden opgenomen en samengevoegd. Tracks worden als gemixt product afgeleverd door gebruik te maken van verschillende processen zoals EQ-ing, en het gebruik van compressie en reverb (om slechts een uiterst summier voorbeeld te noemen). Het doel van mixen is om het beste uit je multi-track opname te halen door niveaus, panning en op tijd gebaseerde audio-effecten toe te passen (chorus, reverb, delay). Het doel is om je arrangement vorm te geven en om alle tracks harmonieus af te stemmen.

Multitrack

Een multitrack-opname is alles met meer dan één individuele track (ook wel ‘stems’ genoemd). Er is geen goed of fout aantal sporen. De uiteindelijke uitvoer van een multitrack opname staat ook bekend als de ‘mixdown’. De mixdown of afmix is de laatste stap voor het masteren. Het maakt niet uit of je tracks opneemt met microfoons en voorversterkers, of geluid gebruik van vooraf opgenomen sample-packs. Controle hebben over je mix tilt je artistieke en creatieve uitingsmogelijkheden en muziek naar een hoger niveau. Het zal je een betere producer maken!

Mix optimaliseren

Hoe beter de geluidsopname bij de bron is vervaardigd, hoe beter de mix uiteindelijk ook gaat klinken. Houd geluiden zo neutraal mogelijk, overstuur niets en laat geluiden nooit clippen. Vocalen dienen luid en duidelijk opgenomen te worden; zorg voor een goede articulatie en probeer de vocaal (indien aanwezig) zo consistent mogelijk op te nemen. Verder hanteren wij voor het aanleveren van de (losse) sporen voor het mixen van een track een aantal technische eisen.

Wij vragen je:

1) de maximale uitslag per kanaal nooit in het rood te laten gaan;

2) de sporen te renderen op 32 bit met een samplerate van 44.100 Hz.;

3) geen dither te gebruiken (uitzetten in uw DAW);

4) alle effecten op elk spoor uit te zetten (dit doe je níet als dit effect belangrijk is voor de gewenste sound);

5) een paar seconden stilte aan te houden in elke render voor uw geluidsopname begint. Wij vragen je naast jouw sporen tevens je eigen mixdown én minimaal één referentietrack op te sturen. Deze gebruiken wij bij het maken van de mix-beslissingen.

Lees hier meer over hoe je je bestanden aanlevert bij Studio Waveworks voor het beste resultaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *