Studio akoestiek

Studio akoestiek is een van de allerbelangrijkste onderdelen van een goede geluidsstudio. Je kan veel geld uitgeven aan de ‘beste’ monitoren en de ‘beste’ apparatuur. Maar zolang de akoestiek niet op orde is zal je het geluid in je ruimte nooit goed kunnen beoordelen. Daarom bieden wij maatwerkoplossingen aan! Maar wat is akoestiek eigenlijk? Als wij het over akoestiek hebben, bedoelen wij de invloed die een ruimte heeft op de klank en nagalm van geluid. Iedere ruimte beïnvloedt geluid op zijn eigen manier. Dit komt door de vorm, de materialen en de inrichting die elke ruimte uniek maakt. De absorptie (opname) en reflectie (terugkaatsing) van geluid zorgen voor een zeer specifiek klankbeeld. Hoe beter de akoestiek, hoe minder last je hebt van reflecties!

Akoestische problemen

We verdelen de akoestische problemen op het gebied van studio akoestiek in twee categorieën:

Vroege reflecties

Jouw brein kan vertragingen van geluid pas waarnemen als er een vertraging is van méér dan 20 milliseconden ten opzichte van het directe signaal. Is de vertraging korter? Dan is het niet mogelijk een onderscheid te maken tussen het directe signaal en de reflectie. De twee verschillende golfvormen worden in jouw brein bij elkaar opgeteld. Daardoor treedt klankverkleuring op. De twee verschillende geluiden zullen voor jou klinken als één geluid. Objectieve mixbeslissingen maken is hierdoor onmogelijk, omdat letterlijk de klank van de mix wordt verkleurd.

Staande golven

Staande golven zijn een probleem dat zich over het gehele geluidsspectrum voordoet. Echter doen de grootste problemen zich voor in het lage deel van het frequentiespectrum. Afhankelijk van waar je staat in de ruimte, klinken bepaalde frequenties luider dan dat ze uit de luidspreker komen, of vallen ze vrijwel weg. Het volumeverschil ten opzichte van het brongeluid kan oplopen tot wel 25 dB (decibel) SPL (Sound Pressure Level, oftewel geluidsdruk)! Dat maakt het beoordelen van het lage deel van het frequentiespectrum onmogelijk. Stel dat je te weinig 75 Hz. (hertz) in je mix draait, dan kan het laag in jouw ruimte onder invloed van de slechte akoestiek goed klinken, maar afgespeeld in een andere ruimte kan hij erg dun uitpakken.

Waarom de akoestiek in je geluidsstudio verbeteren?

Voordelen van het verbeteren van de akoestiek in je geluidsstudio, opnameruimte of mixcabine:

  • Je maakt betere mixen;
  • De opnames klinken professioneel;
  • Opnames klinken direct goed en vereisen minder nabewerking;
  • De audio is makkelijker te beoordelen;
  • Je haalt meer rendement uit je spullen.

Het geluid dat je in de mixruimte hoort is een verzameling van het directe geluid uit de speakers en het indirecte geluid dat wordt gereflecteerd. Als je in een opnameruimte professioneel klinkende mixen wilt maken, is het belangrijk dat zowel de afluistermethode (speakers/monitoren) als de akoestiek op orde zijn.

Een akoestisch rapport van jouw geluidsstudio

Studio Waveworks is gespecialiseerd in studio akoestiek. Wij voeren professionele akoestische metingen uit. Met onze maatwerkoplossingen kunnen we de akoestiek in je studio verbeteren. Tijdens een meting worden verschillende ‘sweeps’ afgespeeld over jouw monitoren. Deze geluiden worden vervolgens door een meetmicrofoon opgevangen. Met speciale software analyseren we de meetgegevens, die we vervolgens weergeven in grafieken. We bekijken de inrichting van de studio en de opstelling van de monitoren en geven advies over de indeling. Alle informatie die we tijdens de akoestische meting bespreken zullen in een meetrapport worden verklaard. Wij maken in begrijpelijke taal inzichtelijk wat de akoestische staat van jouw ruimte is en welke mogelijke oplossingen geïnstalleerd kunnen worden.

Maatwerkoplossingen studio akoestiek

We hebben verschillende akoestische panelen ontwikkeld die zorg dragen voor de absorptie van een deel van de lage, en de volledige mid-lage, midden en hoge frequenties vanaf 125 Hz. Deze panelen zijn verplaatsbaar en kunnen in verschillende kleuren geleverd worden. Voor de lage bastonen hebben we speciale Basstraps ontwikkeld. Deze Basstraps werken vanaf  ± 20 Hz. tot ± 200 Hz. Ook voor het plafond hebben we verschillende maatwerkoplossingen. Natuurlijk komen wij de akoestische modules bij jou in de studio installeren. We tonen de werking van onze oplossing aan door een nieuwe akoestische meting uit te voeren. Wij maken de verschillen met de oude situatie direct zichtbaar in een resultatenrapport, waarin je leest welke verbetering er zijn gerealiseerd.

Neem voor vragen of offerteaanvragen contact met ons op.