Audiobewerking

Audiobewerking, onze passie!

Veel (beginnende) muzikanten vragen zich af waarom hun productie of opname niet zo mooi klinkt als de muziek van andere artiesten, muzikanten of producers. Of waarom hun muziek niet zo goed klinkt als de muziek die ze op de radio, spotify, i-tunes of youtube horen. Het antwoord op die vraag is eigenlijk simpel: de track is (nog) niet goed gemixt en/of gemasterd. Een track heeft een juiste technische nabewerking nodig om beter te klinken en zich qua luidheid te kunnen meten met de muziek die via allerlei kanalen wordt afgespeeld. In een notendop heb je twee soorten nabewerkingen van muziek; mixen en masteren.

Bij Studio Waveworks ben je op het juiste adres voor de technische nabewerking van jouw muziek. Je kan je track door ons laten analyseren! Wij gaan de track dan aandachtig beluisteren. Na de analyse geven we je eerlijke feedback met een advies over de mogelijke technische nabewerking om je track nog mooier, beter en professioneler te laten klinken.

Productiefases muziek

Iedere muzikant of band heeft natuurlijk een eigen werkwijze waarbij een track tot stand komt. Of je muziek nu op een zolderkamertje, in een garage of in een studio wordt opgenomen, muziek maken kan op vele plekken en manieren. Ondanks de grote diversiteit in het produceren van muziek kan je de totstandkoming van een complete track grofweg verdelen in drie verschillende fases. We onderscheiden de productiefase, het mixen en tot slot het masteren. Hieronder gaan we dieper in op de drie fases.

Productie

Dit is de fase waarin de muzikale ideeën tot stand komen. Van het concept naar de studio waar het concept uitgewerkt wordt tot een track. Een producer van een dancetrack zal achter zijn computer en synthesizers plaatsnemen, een band duikt de studio in voor een opname sessie. In de productiefase word de track dus eigenlijk al in zijn geheel geproduceerd. Is de track gearrangeerd en opgenomen? Dan is het tijd voor de volgende fase!

Mixen

Dit is de fase waarin alle losse onderdelen van een track (de kickdrum, bas, synthesizers, vocalen etc.) qua volume in balans worden gebracht. Je wilt natuurlijk niet dat de drums zo hard klinken dat de vocalen onverstaanbaar zijn geworden. Of dat je door de harde basgitaar niet duidelijk meer hoort dat er ook nog een bandlid op een piano speelt. Of dat – in het geval van een dance-track – door de luide synthgeluiden de bassline niet meer hoorbaar is. Als alle losse onderdelen op de juiste wijze in balans zijn gebracht volgen er tal van technische bewerkingen. Deze bewerkingen zorgen ervoor dat niet alleen de volumes kloppen maar dat ook elk onderdeel de juiste plek in ‘de ruimte’ (oftewel frequentiespectrum) krijgt. De diepte, breedte en dynamiek van je track wordt vergroot zodat de track mooi en interessant klinkt. Tijdens dit technische proces komen onze skills en ervaring als audio-technici van pas. Ook de optimale akoestiek in onze studio speelt een belangrijke rol in ons beoordelingsvermogen.

Masteren

Dit is de fase waarin een laatste kwaliteitscontrole van je track plaatsvindt. Dit zijn de puntjes op de i. Klinkt het gehele laag nog wat te slap, dan kunnen we het gehele laag nog wat meer power geven. Misschien zitten er storende frequenties in je track of zijn er nog bepaalde stukken die te hard zijn ten opzichte van de rest. Dan zorgen we voor wat subtiele compressie om deze pieken wat minder hard te laten klinken. Als de track is nagekeken zal de track in zijn geheel naar een concurrerend volume worden gebracht en is de track klaar voor de verspreiding. Denk hjierbij aan spotify, i-tunes of welk ander media kanaal je ook voor ogen hebt. Je track zal dan qua volume ongeveer hetzelfde zijn als de andere muziek die je waar dan ook beluistert.

Jouw muziek in onze handen?

Wij begrijpen als muzikanten als geen ander dat je in een eigen productie veel liefde, tijd en energie steekt. Bij Studio Waveworks is je track in goede handen voor de nabewerking. Wij zijn beiden gecertificeerde audio-engineers en we werken in een professionele studio. Niet alleen de allernieuwste software en apparatuur zorgt voor een goede studio, nog veel belangrijker is de akoestiekWij hebben onze studio akoestisch uitgemeten en behandeld met onze eigen ontwikkelde akoestische absorptie panelen en basstraps. Een goede akoestiek is één van de belangrijkste onderdelen van een goede studio. Je wilt natuurlijk dat het geluid in een studio zo eerlijk en goed mogelijk weergegeven wordt door de monitoren. Wanneer de akoestiek te wensen overlaat en geluid te veel reflecteert in de ruimte treedt er klankverkleuring op. Zo kan je moeilijk de juiste mix- en mastering-beslissingen nemen.

Lees onze pdf’s over het aanleveren van je tracks om deze te laten mixen of masteren! Wil je jouw muziek professioneel laten mixen en/of masteren? Heb je advies nodig of een andere technische vraag over audiobewerking? Of wil je dat wij eens naar je track luisteren in onze studio?

Neem gerust contact met ons op om te kijken wat we voor je kunnen betekenen!