Waarom referentietracks gebruiken?

Referentietracks worden gebruikt door veel producenten en mixing-engineers. Het is een hele handige manier om te checken of jouw productie of mix, in vergelijking met een commercieel succesvolle track overeind blijft staan. Referentie tracks kunnen je helpen je oren fris te houden tijdens het productie-, mix of masterproces en ze helpen je muziek te maken die zich goed vertaalt op verschillende afspeelsystemen en in verschillende omgevingen.

Hoe kan je leren door te luisteren?

Een goede manier van leren is imitatie. Dit werkt al zo bij primaten: ‘monkey see, monkey do’. Ga dus, als je wil leren hoe je een bepaalde sound kan maken, eens aan de slag met deze simpele leermethode en maak iets na wat je mooi vindt. Je zult je verbazen over de bevindingen onderweg. Je zal in ieder geval niet de eerste producer of muzikant zijn, die de slogan ‘beter goed gejat, dan slecht verzonnen’ ter harte neemt!

Hoe kies je een goede referentie track?

Kies referentie tracks in hetzelfde genre.
● Kies referentie tracks met vergelijkbare instrumenten en geluiden.
Gebruik referentie tracks waarvan je denkt dat ze fantastisch klinken.
Selecteer, indien mogelijk, referentie tracks die commercieel succesvol zijn geweest.
Gebruik bestanden van hoge kwaliteit (.wav).

Het is heel belangrijk dat de volumes van de referentie track en de te mixen track gelijk zijn, zodat ze allemaal dezelfde waargenomen luidheid hebben. Dit zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen over je compositie/mix. Je muziek zal waarschijnlijk een lager volume hebben dan je referentie track. Als je de volumes niet gelijk maakt, krijg je de indruk dat jouw muziek een zwakkere bas heeft en minder duidelijkheid is in de hoge frequenties. Dit omdat de gemiddelde gevoeligheid van het gehoor voor verschillende frequenties sterk verschilt.

Hoe gebruik je een referentie track?

Als je aan het mixen bent, laad je een extra audiotrack in om de referentie track in te laden. De track stuurt zijn audio het liefst direct naar een output van je geluidskaart. Dit zodat je kan schakelen tussen de masterbus van jouw compositie of mix, en de referentie track. Het is belangrijk je referentie track niet nogmaals door de masterbus te sturen, omdat je hier eventueel gebruik maakt van plug-ins om je compositie of mix te boosten. Er zijn een aantal plugins op de markt die je kunnen helpen met het maken van een mix met behulp van een referentietrack. Denk aan: Ozone (tip!), Magic A/B , MCompare of Reference of aan MasterMagic.

De vergelijking

Nu dat je nummers zijn afgestemd op het niveau, kun je objectief gaan kijken naar hoe jouw mix klinkt in vergelijking met je referentie track.

Enkele vragen om jezelf af te vragen bij het gebruik van referentie tracks:

Compositie:

● Is de opbouw vergelijkbaar?
● Is de lengte vergelijkbaar?
● Is de afbouw vergelijkbaar?
● Hoeveel geluiden en instrumenten?
● Hoeveel verschillende ritmes worden er gebruikt?
● Wat zijn hoofdgeluiden? En hoeveel zijn er?
● Wat zijn bijgeluiden? En hoeveel zijn er?
● Hoeveel spanningselementen zijn er gebruikt?
● Wat kan ik leren van de structuur?

Mix:

● Hoeveel laag zit er in mijn track t.o.v. de referentie track?
● Hoeveel mid zit er in mijn track t.o.v. de referentie track?
● Hoeveel hoog zit er in mijn track t.o.v. de referentie track?
● Focus op de luidheid van de kick en de verhouding.
● Focus op de luidheid van de bas en de verhouding.
● Hoeveel galm, delay en andere effecten worden er in de referentie track gebruikt en in mijn track?
● Hoe verhoudt de balans tussen instrumenten zich?
● Is het stereobeeld breed genoeg?

Hulp nodig?

Kom je er zelf toch niet uit? Roep dan de hulp in van twee ervaren mixing-enigneers en neem contact met ons op!

2 reacties

  1. Bedankt voor het artikel! Zeker dat vergelijkingsstaatje zal ik erbij gaan gebruiken. Ik gebruik zelf alleen nooit plugins om te A/B-en… Is het beter om met een losse track te werken, of zouden jullie altijd aanraden om met een plugin te werken? En zo ja, waarom?

    1. Hallo Tim,

      Bedankt voor je bericht. Er zijn natuurlijk altijd meerdere wegen die naar Rome leiden. Het allerbelangrijkste is om na te denken over een werkwijze die voor jou werkt. Of je referentietracks nu gebruikt door ze in een plugin te laden, of door op je mixer beurtelings je mix of je referentietrack op solo te zetten maakt niet zoveel uit. Het gaat er uiteindelijk om dat je zelf een goede manier vindt om de vergelijking te maken. Als een plugin je veel werk uit handen neemt, is het de investering misschien wel waard. Veel plugins bieden ook de mogelijkheid om ze eerst uit te testen, voor je overgaat tot aanschaf. Proberen kan dus altijd! Heel veel succes gewenst mmet het maken van je mix!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *