Wij komen regelmatig in studioruimten om een akoestische meting te verrichten en de akoestiek te verbeteren. Daarbij kijken we ook naar de inrichting van een studio en de plaatsing van de monitoren. Vaak zie je dat na wat geschuif van het bureau en het juist plaatsen van de monitoren al direct een verbetering van de akoestische staat van een studioruimte optreedt. De juiste plaatsing van je monitoren is dus van essentieel belang! Hoe beter je de monitoren plaatst, hoe beter de weergave in je ruimte zal zijn. Bovendien kan een goede plaatsing van je monitoren contactgeluid via de achterwanden en plafond verminderen en dat is natuurlijk ook prettig voor de buren en je medebewoners.

In een ideale situatie plaats je de monitoren op minimaal 80 cm van de achterwand, heb je die ruimte niet probeer ze dan zo ver mogelijk van de achterwand te plaatsen. Desnoods schuif je het bureau waaraan je zit ook iets verder van de muur. Zorg dat de onderlinge afstand van de speakers tot de achterwand en plafond gelijk is.

Wij geven je drie gouden tips waarmee je de plaatsing van je monitoren zo optimaal mogelijk maakt.

  1. Ontkoppel je monitoren

Vermijd contactgeluid via bureau en wanden en zet je monitoren op een speakerstand, los van je bureau. Gebruik bij voorkeur een zware speakerstand, gevuld met zand zodat de trillingen van de monitoren echt goed worden gedempt. Hoe lichter de speakerstand hoe minder goed de trillingen worden opgevangen. Leg tussen de onderkant van je monitor en de speakerstand een foam-kussen, boek of plak rubber voor extra ontkoppeling.

  1. Plaats de monitoren op de juiste oorhoogte

De hoogte van de monitoren is natuurlijk ook erg belangrijk. Probeer ervoor te zorgen dat de monitoren op dezelfde hoogte zijn geplaats als je oren wanneer je op de mixpositie zit.  Je oren zouden dan precies tussen de bas-conus en de tweeter van de monitoren uit moeten komen.

  1. De perfecte driehoek

Wellicht al een bekende term, maar we zullen hem nog even toelichten. Voor de optimale geluidsbeleving moeten de monitoren in de perfecte driehoek staan. Als je de monitoren op de juiste oorhoogte hebt geplaatst en ze zijn zo goed mogelijk losgekoppeld van de wand en bureau ga je letterlijk de perfecte driehoek uitmeten. Zorg ervoor dat de onderlinge afstand van je monitoren exact gelijk is aan de afstand tussen je oren en de monitoren.

Heb je vragen over de akoestiek van je studio? Of wil je met onze basstraps of paneelabsorbers de akoestiek in je ruimte verbeteren? Neem dan contact met ons op!

2 reacties

    1. Beste Dennis, fijn dat we je hebben kunnen helpen met ons tipsartikel! We hopen dat je een goede stap hebt gemaakt naar een goede akoestiek in je afluitsersituatie. Mocht je nog aanpassingen willen doen, neem dan Contact met ons op voor het plaatsten van een bestelling of overleg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *