Als wij het over akoestiek hebben, bedoelen wij de invloed die een ruimte heeft op de klank en nagalm van geluid. Iedere ruimte beïnvloedt geluid op zijn eigen manier. Dit komt door de vorm, de materialen en de inrichting die elke ruimte uniek maakt. De absorptie (opname) en reflectie (terugkaatsing) van geluid zorgen voor een zeer specifiek klankbeeld.

Goede vs. slechte akoestiek

Heeft de ruimte een goede akoestiek? Dan geven geluidsopnames een representatieve weergave van het geluid. In een ruimte met een goede akoestiek is het prettig om muziek te luisteren en met elkaar te praten. Mensen zijn geneigd langer te verblijven in ruimten met een goede akoestiek en voelen zich prettiger. 

Heeft een ruimte een slechte akoestiek? Dan heeft geluid de kans om via de muren en plafonds te weerkaatsen, waardoor het geluid kan vervormen (klankverkleuring), ophopen (harder worden), of uitdoven (niet meer hoorbaar zijn). In een ruimte met een slechte akoestiek worden mensen slecht verstaanbaar. De ruimte klinkt al gauw als een ‘kippenhok’ omdat mensen harder gaan praten. De reflex om steeds harder te praten wordt het ‘Lombard Effect’ genoemd.

Audio-postproductie

In een ruimte die geen akoestische behandeling heeft gehad is het onwaarschijnlijk dat de akoestiek goed is. Klankverkleuringen, ophopingen en uitdovingen maken het in deze ruimtes voor mix engineers onmogelijk om correcte mix beslissingen te maken. Bij een slechte akoestiek moet elke mix elders worden beluisterd om te controleren hoeveel de mix afwijkt van de uiteindelijke bedoeling. Dit is een tijdrovend en vermoeiend proces.

Daarom is het uitvoeren van een geluidsmeting van essentieel belang. Aan de hand van de resultaten van de geluidsmeting, kunnen wij een akoestisch advies op maat leveren. Dit doet Studio Waveworks primair voor geluidsstudio’s en opnameruimten.

De akoestische problemen in een geluidsstudio kun je onderverdelen in 2 categorieën:

Jouw brein kan vertragingen van geluid pas waarnemen als er een vertraging is van meer dan 20 milliseconden ten opzichte van het directe signaal. Is de vertraging korter? Dan is het niet mogelijk een onderscheid te maken tussen het directe signaal en de reflectie, waardoor de twee verschillende golfvormen in jouw brein bij elkaar opgeteld worden en voor jou klinken als één geluid. Dit heeft klankverkleuring tot gevolg. Objectieve mix beslissingen maken is hierdoor onmogelijk, omdat letterlijk de klank van de mix wordt verkleurd. Onze primaire oplossing hiervoor is onze paneelabsorber.

Het samenvallen van het brongeluid en het gereflecteerde geluid zorgt voor ophopingen en uitdovingen. Het verschil ten opzichte van het brongeluid kan oplopen tot wel 25 dB (decibel) SPL (Sound Pressure Level, oftewel geluidsdruk). Dit noemen we ‘staande golven’. Staande golven zijn een probleem dat zich over het gehele geluidsspectrum voordoet. Afhankelijk van waar je staat in de ruimte, klinken bepaalde frequenties luider dan dat ze uit de luidspreker komen, of vallen ze vrijwel weg. Dat maakt het beoordelen van het lage deel van het frequentiespectrum onmogelijk. Stel dat je te weinig 75 Hz. (hertz) in je mix draait, dan kan het laag in jouw ruimte onder invloed van de slechte akoestiek goed klinken, maar afgespeeld in een andere ruimte kan hij erg dun uitpakken. Onze primaire oplossing hiervoor is onze basstrap of basstrap met hoes.

Waarom akoestiek geluidsstudio verbeteren?

Voordelen van het verbeteren van de akoestiek in je geluidsstudio, opnameruimte of mixcabine:

Let wel op: het geluid dat je in de mixruimte hoort is een verzameling van het directe geluid uit de speakers en het indirecte geluid dat wordt gereflecteerd. Als je in een opnameruimte professioneel klinkende mixen wilt maken, is het belangrijk dat zowel de afluistermethode (speakers/monitoren en hun afstelling) als de akoestiek op orde zijn.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de staat van jouw eigen studio?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op of neem een kijkje op onze akoestiek pagina!

2 reacties

  1. Bedankt voor de heldere informatie. Als ik een basstrap bij jullie bestel, waar moet ik deze dan in de ruimte plaatsen? Dat kan ik in dit artikel nog niet zo makkelijk vinden.

    1. Beste Peter,

      bedankt voor je reactie. Als je bij ons een basstrap bestelt, komen wij deze bij je installeren. Hiermee dragen wij zorg voor de optimale werking van de basstrap in jouw ruimte. Neem Contact met ons op om direct jouw bestelling te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *