Het gebruik van compressie wordt maar al te vaak als vanzelfsprekend beschouwd en wordt door menig producer achteloos ingezet. Veel mix-engineers plaatsen compressors automatisch op kanalen in hun chain en weten eigenlijk niet (meer) waarom ze dit doen. In deze blog gaan we in op de vraag wat compressie nu eigenlijk is en hoe je een compressor instelt.

Wat is compressie?

Door audio te compressen verklein je het dynamische bereik tussen de luidste en zachtste delen van een audiosignaal. Dit wordt door de compressor gedaan door de stillere signalen met rust te laten en de luidere signalen te verzwakken. Een compressor is in feite niets anders dan een automatische verzwakking van het volume op het moment dat het volume een maximale grens overschrijdt. Dit is erg belangrijk om te onthouden!

Welke knoppen kom je tegen op een compressor?

Hoe stel je een compressor in?

Het instellen van een compressor werkt altijd hetzelfde, ongeacht of je een hardware of software compressor gebruikt.

  1. Plaats de compressor op het kanaal dat je wilt comprimeren.
  2. Pas de Treshold aan totdat de pieken in het audiosignaal de drempel overschrijden en de compressor gaat werken.
  3. Stel de Ratio in op 4:1.
  4. Stel de attack in. De attack en release controls bepalen hoe de compressor reageert. Over het algemeen gebruik je op losse audiosporen een snelle attacktijd, bij mastering of buscompressie waar je meerdere audiosignalen bewerkt gebruik je langere attacktijden.
  5. Stel de release in. De release-instelling kan het geluid van de compressor aanzienlijk beïnvloeden. Korte releasetijden zorgen ervoor dat je de compressor duidelijk hoort werken, lange releasetijden klinken natuurlijker.
  6. Gebruik de make-up gain en output om het signaal op het gewenste volume terug je mix in te sturen.
  7. Stel nu de Knee in. Het instellen van de Hard / Soft Knee hangt af van het audiobestand. Een Hard Knee werkt goed voor drums, bas en percussieve geluiden. Een Soft Knee is transparanter en beter voor bijvoorbeeld zang, pads en sommige gitaarpartijen.
  8. Ga ten slotte naar de instelling Look ahead. Plugins in de box hebben deze instelling vaak. Door een kleine vertraging toe te voegen aan het hele nummer kan de compressor een sneak preview krijgen van de naderende audio-informatie, en zo beter inspelen op wat er komen gaat.

Ga vooral eens experimenteren met het gebruik van compressie! Mocht het je toch een beetje duizelen, en wil je hulp bij het maken van een goede mix? Als je een les op maat wilt volgen bij ons dan kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen!

Eén reactie

  1. Even een vraagje over de ratio, op basis waarvan beslis je hoe je deze instelt? Of moet deze altijd op 4:1 staan? Ik doe hier zelf eigenlijk altijd maar wat mee… Complimenten overigens voor de duidelijkheid van het artikel, het staat zo allemaal erg duidelijk omschreven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *