Een goede workflow is essentieel in het prettig en effectief werken met een DAW. Als je vaker bepaalde instellingen gebruikt kun je een template opslaan die standaard laadt als je het programma opent. Een template – oftewel sjabloon – wil zeggen dat je jouw DAW helemaal naar je eigen wensen kan inrichten. Het is natuurlijk niet wenselijk om je DAW te openen en steeds weer dezelfde nieuwe sporen te moeten aanmaken en tal van processors en effecten steeds maar weer opnieuw moet inladen. Dat kost natuurlijk een hoop tijd die je liever in het produceren of mixen van muziek wilt investeren! In deze blog geven we je een van de vele manieren om je eigen template in te richten. Het gaat hier dus om een praktische manier van werken, die wellicht de basis vormt voor jouw uiteindelijke workflow.

Workflow

Als je als muzikant al weet dat je altijd gebruik maakt van bepaalde effecten of processors (denk bijvoorbeeld aan EQ of Compressie) dan kan je een spoor opslaan als default audiotrack of default midi/instrument track. Steeds wanneer je een nieuw spoor aan je project toevoegt, zullen de ingestelde effecten en processors al in op je spoor staan. Als je een nieuw spoor hebt aangemaakt, sleep je daar de nodige effecten, EQ, compressor of wat je ook prettig vindt om mee te werken als standaardinstelling naartoe. Als je jouw audiospoor of instrumentspoor hebt ingericht naar jouw eigen wensen en inzichten, kan je deze opslaan als default track. Handig toch?!

Template

De inrichting van een template hangt af van je eigen voorkeur en smaak en de manier waarop jij als producer het liefste te werk gaat. De mogelijkheden zijn eindeloos en je kan voor elk type muziek een andere template maken. Je kan een template inrichten voor het produceren van muziek, een template voor het mixen van muziek en een template voor het masteren van muziek. Of je maakt een template die zo is ingericht dat je direct op verschillende manieren vocalen kan opnemen.

Je kunt je template ‘van laag naar hoog’ inrichten, zoals het frequentiespectrum. Helemaal links in onze template komt de kick, helemaal rechts zullen de hihats komen te staan. In de template werken wij zelf met kleuren ter ondersteuning. Tevens is het natuurlijk erg handig als je elk spoor en elke clip een naam geeft (bijv. Spoor 1 = ‘Kick’, Spoor 2 = ‘Bass’, Spoor 3 = ‘Pad’ etc.).

We hebben wat handige YouTube links voor meer informatie over het maken van een template.

Mocht je na het zien van deze filmpjes toch nog meer willen leren over het inrichten van je template en muziekproductie neem dan contact met ons op! Wellicht kunnen we een passende les op maat voor jou bedenken waardoor je niet alleen een op-en-top-workflow ontwikkelt, maar ook de fijne kneepjes van elektronische muziekproductie leert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *